Dalyan

149755

Dalyan

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan, Türkiye’nin en güzel doğaya sahip kıyı yerleşimlerinden biridir. Aslında İztuzu Plajı’na yakın olmasına karşın yerleşim noktası olarak kıyıdan 4-5 km kadar içeride yer alan Dalyan merkezi, Köyceğiz Gölü’nden İztuzu Plajı’na doğru akan suların oluşturduğu kanallar, küçük dağ ve lagünlerle dolu, müthiş güzellikte bir alanda yer almaktadır. Kış aylarında nüfusu 5000’i fazla geçmeyen Dalyan, yaz aylarında yoğun turist akınına uğramaktadır.
Bölgedeki özel çevre koruma statüsü ve de sit alanları nedeniyle yapılaşmaya ancak kısıtlı ölçülerde izin verilmektedir. Bundan dolayı Dalyan’da büyük oteller, turistik kompleksler gibi tesislere rastlanmaz. Düşük imar oranından dolayı evlerin hemen hepsinin bahçeli olduğu, tarım alanlarıyla kıyı alanlarının bir arada güzelleştirdiği Dalyan, Türkiye’nin en tenha kıyı yerleşimidir. Sezonu oldukça uzun olan Dalyan’da mevsimlere göre değişmekle birlikte deniz sezonu Nisan ayında başlayıp Kasım ayına kadar devam etmektedir. İztuzu Plajı, Dünya’da ender bulunan bir özelliğe sahiptir.

Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında sıkça görülen ve aslında nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta / iribaş deniz kaplumbağalarının Türkiye kıyılarındaki en önemli yumurtlama noktalarından biri işte burası, İztuzu Plajı’dır. Bu özelliğiyle koruma altında olan plajda, akşam saatlerinde konaklamaya veya plajda vakit geçirmeye izin verilmemekte, gece saatlerinde plaj açıklarında tekne konaklamasına da engel koyulmaktadır.

Kaplumbağa yuvalarıyla dolu olan kumsala yine aynı sebepten dolayı köpek sokmak yasaktır. Dalyan merkezden müthiş bir görüntü veren Likya tarzı kaya mezarları, Kaunos antik kentinin nekropolüne ait olup, Dalyan’ın ikonu haline gelmiş manzarasıdır. Dalyan kanalının diğer tarafında, Çandır Köyü’ne yakın bir noktada yer alan Kaunos’a Dalyan’dan tekneyle çok rahat ulaşılabilmektedir.

Dalyan’da Gezilecek Yerler

İztuzu Plajı’nın yanı sıra Dalyan çevresinde pek çok koy da bulunmaktadır. Özel çevre koruma kanunları sayesinde kıyı yerleşimlerinin yasak veya çok kısıtlı olduğu bu noktalarda koylar bakirliğini koruyabilmiş olması nedeniyle Türkiye’nin nadir kıyıları ve gerçek anlamda temiz koyları burada bulunmaktadır.

Dalyan merkezden araçla 30-40 dakika içinde ulaşılabilecek belli başlı koylar arasında Aşı Koyu, Kargıcak Koyu ve Sarsala Koyu gibi noktalardan söz etmek gerekir. İztuzu Plajı ise yine Dalyan merkezden araçla 15 dakikalık sürüş mesafesinde yer almaktadır. Dalyan merkezden kalkan dolmuş tekneler ise sazlıklar arasında 20 dakikalık bir kanal yolculuğu sonucu ziyaretçileri İztuzu Plajı’na götürmektedir. Dalyan kanalının karşı tarafında bulunan Ekincik Koyu ise hem deniz hem de kıyı tarafındaki doğal güzellikleri nedeniyle ismini daha çok duyurmuş bir koydur. Dalyan’dan Ekincik tarafına gidebilmek için en iyi yol teknedir ancak araçla ulaşım da mümkündür.

Dalyan kanalının karşı tarafında bulunan Ekincik Koyu ise hem deniz hem de kıyı tarafındaki doğal güzellikleri nedeniyle ismini daha çok duyurmuş bir koydur. Dalyan’dan Ekincik tarafına gidebilmek için en iyi yol teknedir ancak araçla ulaşım da mümkündür. Doğal alanlarının bakir kalmış olması nedeniyle Dalyan’da gezilecek pek çok yer ve yapılacak pek çok şey vardır.

Dalyan Merkez

dalyan-gezilecek-yerler-mugla

Şirin bir kasaba görünümündeki Dalyan merkezi, irili ufaklı yazlık evler ve villalarla çevrili, genişçe bir alana doğru yayılır. Dalyan merkezde kanal boyunca yapılacak yürüyüşler, kanal kenarındaki restoran ve kafelerde yemek yemek veya çay-kahve molası vermek hoşunuza gidebilecek aktivitelerdir. Fazla büyükçe olmayan bir barlar sokağı, Dalyan’ın mütevazı gece hayatını turistler için biraz da olsa canlandırmaktadır. Aynı sokak gündüz saatleri ise alışveriş için uğrayan turistlerle dolmaktadır. Dalyan merkezde Cumartesi günleri düzenlenen köy pazarından ise taze sebze-meyvenin yanı sıra yöredeki üreticilerin kendi yetiştirdiği süt, peynir, yoğurt, bal, tahin gibi çeşitli doğal ürünleri almak mümkündür.

Dalyan balıkçılığı, Dalko isimli balıkçılık kooperatifinin tekelinde olup, Dalyan merkezde rahatlıkla göze çarpan merkezi dükkanlarında canlı ve pişmiş balık satışı yapılmaktadır. Dalyan bölgesinin özel deniz ürünleri ise mavi yengeç ile kefal yumurtası ve bunun balmumu ile kaplanmasıyla elde edilen fıskadır.

iztuzu-beach

Dalyan merkezden 15 dakikalık bir araba yolculuğuyla ulaşılabilecek İztuzu Plajı’na, aynı zamanda merkezdeki duraktan dolmuşlar da kalkmaktadır. Bir diğer ulaşım yöntemi ise yine merkezdeki teknelerle 20-25 dakikalık bir yolculuktur ki sazlıkların arasından oldukça keyifli bir rota olduğu için daha önce yapmamış ziyaretçilere özellikle tavsiye edilmektedir.

İztuzu Plajı’nın iki ucu vardır. Teknelerle ulaşılan kuzeybatı ucu ile karadan ulaşılan güneydoğu ucu arasında 4,5 km kadar bir kumsal vardır. Plajın güneydoğu girişinde bulunan kaplumbağa hastanesi ve gönüllü merkezi, gündüz ziyaretçileri de kabul etmektedir. Buraya gelerek yaralı ve hasta kaplumbağaları görebilir, caretta caretta’larla ilgili bilgi alabilirsiniz.

İztuzu Plajı, kaplumbağa koruma alanı olduğu için akşam jandarma tarafından ilan edilen belli bir saatten sonra ziyarete kapalıdır. Kapanma saatleri mevsime göre yönetim ve jandarma tarafından ilan edilmektedir. İztuzu Plajı’nın suları gerçekten son derece temiz olup, kıyıdan açığa doğru uzunca bir süre sığ kaldığı için çocukların girmesi için oldukça uygundur.

Türkiye’nin nadir bulunan doğal güzelliklerinden olan Köyceğiz Gölü, Dalyan kanalı yoluyla Dalyan merkezinden rahatlıkla erişilebilecek durumdadır. Başlı başına gezilecek bir yer olan göl, Dalyan’dan en kolay tekneyle ulaşılabilecek bir konumda olup, gölün çeşitli noktalarında bulunan termal sular nedeniyle de ziyaretçilerine sağlıklı yaşam için deneyimler sunmaktadır.

Dalyan’dan hareket eden pek çok tekne turunun rotası Köyceğiz Gölü’nü de kapsamakta, göl üzerinde yüzme veya manzaranın tadını çıkarma gibi deneyimlere imkan sunmaktadır. Dalyan kanalıyla birlikte Köyceğiz Gölü pek çok deniz canlısı ve kuşun doğal yaşam alanıdır. Köyceğiz Gölü’ne yapacağınız ziyaretlerde bu eşsiz doğaya şahit olmak mümkündür.

Kaunos Antik Kenti

Kaunos-Antik-Kenti-kaya-mezarlari

Dalyan’ın karşı kıyısı, Köyceğiz’e bağlı Çandır köyü, Kaunos antik kenti ve Çandır köyünden oluşan önemli gezilecek yerlere sahiptir. Birkaç araba taşıyan ve yolculuğu yalnızca birkaç dakika süren feribotlarla karşı kıyıya geçmek mümkündür. Kaunos antik kenti, kıyıdan arabayla 3-4 dakika mesafedeki bir ören yeridir. Tepeden Dalyan kanalına ve İztuzu Plajı’na manzara noktalarına sahip Çandır Köyü, aynı zamanda Türkiye’nin nadir organik tarım bölgelerinden biridir.

Kaunos Antik Kenti gezinize Çandır köyü ziyaretini de ekleyerek, kahvaltı veya öğlen yemeği dahil edilmiş, en az yarım gün süren keyifli bir gezinti yapmak mümkündür.

Dalyan’ın ikonik manzarası olan kaya mezarları ise Kaunos Antik Kenti’nin nekropol alanında olup, bu noktalara karadan tırmanarak ulaşmak mümkündür. Ayrıca Kaunos Antik Kenti’nin liman alanı olan Ala Göl de ziyaretçiler için oldukça ilginç bir deneyim sunmaktadır. Altında termal su kaynakları bulunan gölde yüzenler ayaklarında sıcak termal sularını hissederken vücutlarının suya yakın bölümleri ise normal su sıcaklığında olacağı için eşsiz bir deneyim yaşarlar.

Çamur Banyoları

VSynRKD9hEqFCatI_vlmPA

Tektonik bir çöküntü gölü olan Köyceğiz, bu volkanik özellikleri nedeniyle Sultaniye kaplıcalarının yanı sıra birden fazla noktada şifalı çamur banyolarına da ev sahipliği yapan göl çevresine günübirlik gezinti yapan dolmuş teknelerle gidebileceğiniz gibi, birkaç kişilik gruplar şeklinde özel tekne tutarak da gezintiye çıkabilirsiniz. Turistler için üstlerini şifalı çamurlarla kaplayarak verilen görüntüler Dalyan günübirlik turlarının bir diğer ikonik sahnesidir. Çamur banyolarına gitmek için Dalyan merkezinden kalkan teknelerden tutabilir veya günübirlik çamur banyosu ziyareti gerçekleştiren dolmuş teknelerden birini kullanabilirsiniz.

Yuvarlakçay

yuvarlak-cay

Topgözü Pınarı’ndan doğan ve Köyceğiz Gölü’ne doğru akan sular, Dalaman Çayı’nın kolları olup, Dalyan, Köyceğiz ve çevresi için yaz aylarında tipik bir serinleme deneyimi sunmaktadır. Çay boyunca aşağıya doğru sıralanmış tesislerde alabalık başta olmak üzere çeşitli lezzetler ziyaretçilere sunulmaktadır. Özellikle sıcak yaz günlerinde serin suların kıyısında kahvaltı etmek veya akşamüstü keyifli bir yemek ziyafeti çekmek için Yuvarlakçay’a gidebilirsiniz. Dalyan merkezinden yaklaşık 20-25 km kadar kısa bir yolculukla ulaşabileceğiniz Yuvarlakçay’a gitmenin en iyi yolu özel araç veya taksidir.

teşekkürler

Başarıyla abone oldunuz, artık yeniliklerden ve duyurularımızdan ilk sizin haberiniz olacak.